Tisícky gréckokatolíkov sa zúčastnili na 2. metropolitnej púti v Krakove

29.05.2011 Prešov

Prešov/Krakov 29. mája (TASR) – Tisícky veriacich zo Slovenska putovali v sobotu (28.5.) do Sanktuária Božieho milosrdenstva v Krakove, kde sa uskutočnila 2. metropolitná púť Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.
Hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove Ľubomír Petrík dnes informoval TASR, že stretnutie veriacich sa nieslo v znamení poďakovania za dar blahorečenie Jána Pavla II. Priblížil, že slávnostný ruženec sa modlilo približne 7000 pútnikov.
Potom nasledovala archijerejská svätá liturgia, ktorej predsedal arcibiskup a metropolita Ján Babjak a koncelebrovali ju emeritný biskup Ján Eugen Kočiš a 110 kňazov, medzi nimi aj rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Tadeusz Zasepa. Na slávnostnej bohoslužbe zazneli liturgické piesne v podaní bohoslovcov z prešovského gréckokatolíckeho kňazského seminára.
„Akí sme šťastní, že sme veriaci ľudia. Vieme, odkiaľ sme a kam smerujeme. Novozákonná Pascha – smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista zachraňuje všetkých ľudí. V prebodnutom srdci, rukách a nohách Ježiša je prameň Božieho milosrdenstva,“ povedal v homílii Babjak.
Prešovský arcibiskup o blahoslavenom Jánovi Pavlovi II. hovoril ako o veľkom a svätom pápežovi, ktorý hlásal po celom svete, že Krista nemožno vylúčiť z dejín človeka.
„Preto treba veľmi vážne uvažovať o veľkom riziku, keď si človek povie, že nepotrebuje Boha. Nie je nič nebezpečnejšie, ako keď sa človek a svet zriekne Boha,“ uviedol Babjak.
Popoludní sa konala beseda s kardinálom Stanislawom Dziwiszom, krakovským arcibiskupom a metropolitom, ktorý bol najbližším spolupracovníkom Jána Pavla II. Kardinál veriacim pripomenul niektoré myšlienky blahoslaveného pápeža a potom odpovedal na ich otázky.
Vladyka Babjak v mene Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku odovzdal kardinálovi ikonu Krásnobrodskej Bohorodičky, ktorá je darom pre Sanktuárium Božieho milosrdenstva v Krakove.
 

Vyberte región